Door een regionale telefoon storing zijn wij moeilijk bereikbaar. U kunt ons telefonisch momenteel alleen bereiken via 010 - 511 27 78. Onze excuses voor het ongemak.
 • Bekkenfysiotherapie

  Bekkenfysiotherapie richt zich op de preventieve en curatieve zorg van het gehele bekken, inclusief buik en lage rug, bij mannen, vrouwen en kinderen. Het is een specialisme binnen de fysiotherapie.

 • Handtherapie

  Handtherapie richt zich op de revalidatie van problemen van de hand en/of de arm. De handtherapeut maakt ook spalken.

 • Manuele therapie

  Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op het herstel van een storing in functie of beweeglijkheid van een gewricht.

 • Oedeemtherapie

  Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Deze vochtopeenhoping ontstaat door storing in het lymfestelsel.

 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie is het positief beïnvloeden van een lichamelijke klacht of beperking met behulp van mobilisatietechnnieken, houdings- en bewegingsadviezen en het gebruik van oefentherapie.

logo de fysiotherapeut logo pluspraktijk logo menzis topzorg logo parkinsonnet logo hkz

Echodiagnostiek van het bewegingsapparaat

Echodiagnostiek is een onderzoekmethode om met behulp van ultrageluid een groot deel van de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Echodiagnostiek is vooral bekend van de toepassing bij zwangere vrouwen en van de inwendige organen.
De echografie van het bewegingsapparaat kan zowel diagnostisch of tijdens de behandeling als evaluatiemiddel ingezet worden.

Welke blessures / aandoeningen zijn met behulp van echodiagnostiek in beeld te brengen?
Met behulp van echodiagnostiek kan je inzicht krijgen in de gewrichten, pezen en spieren en de contouren van de botten. Dit kan gebruikt worden bij:
 • Schouder : slijmbeursontstekingen, pees- en spierbeschadigingen (evt. kalk) en scheuren, botafwijkingen.Echodiagnostiek van het bewegingsapparaat
 • Elleboog : tenniselleboog, golferselleboog
 • Pols : carpaaltunnel syndroom, peesbeschadigingen
 • Heup : slijmbeursontstekingen en kapsel
 • Knie : kniepees en kniebanden
 • Enkel : gewricht en enkelbanden
 • Hamstrings : scheuren en verrekkingen
 • Achillespees : scheuren en ontstekingen
 • Kleine fissuren in bot, zoals in de handwortel of avulsiefractuur bij de enkel.

Een groot voordeel van echodiagnostiek is dat wij tevens bewegende beelden kunnen opnemen, zodat wij het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren kunnen beoordelen. Bewegend onderzoek is belangrijk om een bepaalde obstructie tijdens een beweging of het glijgedrag van een pees ten opzichte van aangrenzende structuren te kunnen beoordelen, hierdoor ontstaat er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem.

Echodiagnostiek als evaluatiemiddel
Echodiagnostiek van het bewegingsapparaatEchodiagnostiek kan weefselschade in beeld brengen, waardoor je meer inzicht verkrijgt in de belastbaarheid van het weefsel. Het behandelplan zal mede hierdoor bepaald worden. Het herstelproces van m.n. het peesmateriaal kan goed gevolgd worden, zodat altijd de juiste dosering en trainingsvorm gekozen kan worden.

Een echodiagnostisch onderzoek kan zowel op uw eigen initiatief als na verwijzing van huisarts/specialist of collega fysiotherapeut plaats vinden. Aangezien er op dit moment binnen de fysiotherapie nog geen speciaal tarief voor het echografisch onderzoek bestaat, zullen wij het onderzoek als een eenmalig fysiotherapeutisch consult bij u of uw zorgverzekeraar in rekening brengen.
Wanneer het onderzoek als tussentijds evaluatiemiddel plaats vindt, dan beschouwen wij dit als een normale zitting fysiotherapie.