Door een regionale telefoon storing zijn wij moeilijk bereikbaar. U kunt ons telefonisch momenteel alleen bereiken via 010 - 511 27 78. Onze excuses voor het ongemak.
 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie is het positief beïnvloeden van een lichamelijke klacht of beperking met behulp van mobilisatietechnnieken, houdings- en bewegingsadviezen en het gebruik van oefentherapie.

 • Oedeemtherapie

  Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Deze vochtopeenhoping ontstaat door storing in het lymfestelsel.

 • Bekkenfysiotherapie

  Bekkenfysiotherapie richt zich op de preventieve en curatieve zorg van het gehele bekken, inclusief buik en lage rug, bij mannen, vrouwen en kinderen. Het is een specialisme binnen de fysiotherapie.

 • Manuele therapie

  Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op het herstel van een storing in functie of beweeglijkheid van een gewricht.

 • Handtherapie

  Handtherapie richt zich op de revalidatie van problemen van de hand en/of de arm. De handtherapeut maakt ook spalken.

logo de fysiotherapeut logo pluspraktijk logo menzis topzorg logo parkinsonnet logo hkz

Handfysiotherapie

HandfysiotherapieHandtherapie richt zich op de revalidatie van mensen met een probleem aan de hand en/of arm. De therapie is gericht op het soepel en sterk maken van de hand of arm door het (laten) uitvoeren van gerichte oefeningen. Daarnaast kan de handtherapeut adviezen geven met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen. De patiënt met een (tijdelijke) beperking kan daardoor weer zo optimaal mogelijk functioneren. De handtherapeut maakt ook spalken die de functie van de hand kunnen ondersteunen.

Om bovenstaande te kunnen realiseren heeft een handtherapeut aanvullende kennis opgedaan over de specifieke anatomie, functie en pathologie van de hand, pols en onderarm. Dit geeft de handtherapeut een specifieke plaats in het onderzoek en de behandeling van letsel in dit gebied. De handtherapeut werkt nauw samen met specialisten uit de verschillende ziekenhuizen.

Met deze uitgebreide kennis over weefselherstel in de hand en het begeleiden van de patiënten hierin, kan men een zo optimaal mogelijke bijdrage leveren aan de bevordering van herstel. De behandeling kan bestaan uit:

 • wondbehandeling
 • massage
 • lokale mobilisaties
 • oefentherapie met als doel mobiliseren, spier versterken c.q. functieverbetering
 • oedeembestrijding bijvoorbeeld door zwachtelen
 • meten van de vooruitgang en bijsturen van de behandeling
 • adviseren over het gebruik van de hand/pols/arm
 • adviseren over kleine hulpmiddelen of spalken
 • aanmeten van een spalk plus de bijbehorende spalktherapie

Handtherapie heeft ook zijn waarde bij chronische aandoeningen en beperkingen zoals bijvoorbeeld artrose en reumatoïde artritis. Hierbij ligt de nadruk op advisering, aanpassingen en trainen van functies en vaardigheden in het dagelijks leven en werk. Het kan namelijk erg ingrijpend zijn wanneer je geen goede handfunctie meer hebt na een operatie. Onzekerheden, emoties en verschillende belangen spelen hierbij een grote rol.

De ontwikkelingen en de nieuwe operatietechnieken binnen de handchirurgie dragen bij aan betere herstelmogelijkheden. Het gebruik van protheses in de hand neemt toe. Dit draagt er toe bij dat de handtherapie een steeds belangrijker specialisme is.

Voor meer informatie vraagt u naar Jeroen van den Bulk.Handfysiotherapie