Door een regionale telefoon storing zijn wij moeilijk bereikbaar. U kunt ons telefonisch momenteel alleen bereiken via 010 - 511 27 78. Onze excuses voor het ongemak.
 • Handtherapie

  Handtherapie richt zich op de revalidatie van problemen van de hand en/of de arm. De handtherapeut maakt ook spalken.

 • Bekkenfysiotherapie

  Bekkenfysiotherapie richt zich op de preventieve en curatieve zorg van het gehele bekken, inclusief buik en lage rug, bij mannen, vrouwen en kinderen. Het is een specialisme binnen de fysiotherapie.

 • Manuele therapie

  Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op het herstel van een storing in functie of beweeglijkheid van een gewricht.

 • Oedeemtherapie

  Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Deze vochtopeenhoping ontstaat door storing in het lymfestelsel.

 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie is het positief beïnvloeden van een lichamelijke klacht of beperking met behulp van mobilisatietechnnieken, houdings- en bewegingsadviezen en het gebruik van oefentherapie.

logo de fysiotherapeut logo pluspraktijk logo menzis topzorg logo parkinsonnet logo hkz

Manuele therapie

De manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op het herstel van een storing in de functie of beweeglijkheid van een gewricht. De manueel therapeut kijkt naar de functie van een gewricht in de totale bewegingsketen. De wervelkolom speelt hierbij vaak een centrale rol, aangezien veel klachten ontstaan door een oorzaak van verkeerd functioneren van de gewrichten van de wervelkolom.
Een manueel therapeut behandelt de bewegingsstoornis van de gewrichten met een aantal specifieke technieken, de mobilisaties eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.
De behandeling manuele therapie combineren wij altijd met oefentherapie en/of trainingstherapie in ons trainingscentrum, zodat u de verbeterde functie direct kan trainen en onderhouden.


Een Master Manueel Therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek, therapie, manuele en communicatieve vaardigheden. Hij/zij zal de behandelstrategie altijd toetsen aan de conclusies uit recent wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier ontvangt u altijd de beste therapie die op dit moment voor handen is voor uw probleem. Mochten er meerdere therapieën effectief zijn gebleken, dan bespreken wij altijd met u welke therapie het meest geschikt is.


Sinds 1 januari 2006 is de manuele therapie, net als fysiotherapie, vrij toegankelijk. In de meeste gevallen is een verwijzing van de huisarts of specialist niet noodzakelijk. Middels een screening zal de therapeut beoordelen of u in aanmerking komt voor manuele therapie, waarop een intake en onderzoek kunnen volgen.
Vergoeding van fysiotherapie en manuele therapie komen uit de aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars vergoeden maximaal 9 behandelingen manuele therapie per jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of vragen aan uw behandelend manueel therapeut.


Voor een korte animatiefilm over manuele therapie klikt u hier!