Door een regionale telefoon storing zijn wij moeilijk bereikbaar. U kunt ons telefonisch momenteel alleen bereiken via 010 - 511 27 78. Onze excuses voor het ongemak.
 • Handtherapie

  Handtherapie richt zich op de revalidatie van problemen van de hand en/of de arm. De handtherapeut maakt ook spalken.

 • Bekkenfysiotherapie

  Bekkenfysiotherapie richt zich op de preventieve en curatieve zorg van het gehele bekken, inclusief buik en lage rug, bij mannen, vrouwen en kinderen. Het is een specialisme binnen de fysiotherapie.

 • Oedeemtherapie

  Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Deze vochtopeenhoping ontstaat door storing in het lymfestelsel.

 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie is het positief beïnvloeden van een lichamelijke klacht of beperking met behulp van mobilisatietechnnieken, houdings- en bewegingsadviezen en het gebruik van oefentherapie.

 • Manuele therapie

  Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op het herstel van een storing in functie of beweeglijkheid van een gewricht.

logo de fysiotherapeut logo pluspraktijk logo menzis topzorg logo parkinsonnet logo hkz

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Lymfedrainage wordt toegepast wanneer er sprake is van vochtophoping (oedeem) in een lichaamsdeel. Dit oedeem ontstaat vaak door het niet goed functioneren van het lymfestelsel, bijvoorbeeld na het verwijderen van lymfeklieren bij een operatie. Hierdoor is het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht verstoord en blijft er vocht achter in het weefsel. Dit leidt tot zwelling, een moe en zwaar gevoel en soms pijn in het betreffende lichaamsdeel.

De oedeemtherapeut behandelt niet alleen zichtbare lymfoedemen na bijvoorbeeld een borstamputatie of borstbesparende operatie. De therapie is toepasbaar bij uiteenlopende klachten al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Met oedeemtherapie kunnen wij bijvoorbeeld de volgende klachten behandelen:

 • Oedeem na borstamputatie of borstbesparende operatie
 • Oedeem na operatie of ongeval
 • Rheumatoide arthritis
 • Klachten van het zenuwstelsel zoals Multiple Sclerose en migraine
 • Klachten als gevolg van stress, zoals slapeloosheid en concentratiestoornissen
 • Huidproblemen zoals eczeem, acné en littekens na een knie- of heupprothese
 • Klachten van organen zoals lever, darmen en nieren
 • Spataderen

OedeemtherapieLymfoedeem is een chronische aandoening. De behandeling van een oedeemtherapeut bestaat uit een combinatie van behandelmogelijkheden, compressietherapie (bandageren), manuele lymfedrainage (massagetechniek gericht op stimulering en afvoer van lymfevocht), oefentherapie, ademhaling, lymftaping en voorlichting en adviezen met betrekking tot de huidverzorging en omgaan met de beperkingen in het dagelijks functioneren. Ter ondersteuning van de behandeling gebruiken wij vaak elastische kousen.
Een geregistreerd oedeemtherapeut voert de behandeling uit.

Net als fysiotherapie is oedeemtherapie direct toegankelijk, dat wil zeggen dat er geen verwijzing van een specialist of huisarts nodig is. Wij kunnen de behandelingen zowel in de praktijk als aan huis geven.


Voor meer informatie en behandelindicaties kunt u ook kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) en de website van de Vereniging Manuele Lymfdrainage ad moddum Vodder (MLDV).